≫ 

Koliko će novca dobiti političke stranke iz budžeta za predizbornu kampanju?

Pravo da koriste novac iz državne kase imaće one partije koje polože izborno jemstvo (bankarske garancije, novac, nekretnine)

  • 12
Panorama Beograda, novac, dinari, plata Foto-montaža: Marko Jovanović, Shutterstock

Stranke koje izađu na predsedničke i parlamentarne izbore 3. aprila imaju pravo da koriste po 922.530.000 dinara, što je 0,07 odsto ukupnih poreskih prihoda budžeta, rečeno je Telegrafu.rs u Ministarstvu finansija.

Taj procenat je definisan u Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti koji je usvojen početkom februara u Skupštini Srbije.

Kampanja se, inače, finansira kako iz privatnih tako i iz javnih izvora.

Novac za parlamentarno glasanje deli se po sistemu - 40 procenata pre glasanja, a 60 odsto za one koji pređu cenzus.

Javna sredstva u visini od 40 odsto raspoređuju se u jednakim iznosima podnosiocima proglašenih izbornih lista koji su prilikom podnošenja izborne liste dali izjavu da će koristiti sredstava iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje.

Zgrada Ministarstvo finansija Foto: Shutterstock

Koliko će tačno novca stranke dobiti znaće se kada se bude podvukla crta koliko će biti učesnika.

Ministarstvo finansija: Ako bude proglašeno 20 lista, liste dobijaju po 18 miliona dinara

Prema računici Ministarstva finansija, ukoliko bi i na izborima raspisanim za 3. april 2022. godine bilo 20 proglašenih izbornih lista kao na prethodnim parlamentarnim izborima 2020. godine dodelila bi im se sredstva u iznosu od 18.450.600 dinara.

Što se tiče preostalih sredstava opredeljenih za troškove izborne kampanje u iznosu od 553.518.000 dinara, taj novac se dodeljuje podnosiocima izbornih lista koje su osvojile mandate, srazmerno broju osvojenih mandata.

Kako kažu u tom ministarstvu, sredstva za finansiranje troškova izborne kampanje još uvek nisu isplaćena, s obzirom na to da se isplaćuju u roku od pet dana od dana donošenja odluke kojom se utvrđuje zbirna izborna lista.

Pravo da koriste novac iz državne kase imaće one partije koje polože izborno jemstvo (bankarske garancije, novac, nekretnine).

Ukoliko ne osvoje najmanje po jedan odsto glasova na parlamentarnim i predsedničkim izborima, odnosno 0,2 procenta za manjinske stranke, moraće da vrate sredstva.

Kada je reč o privatnim izvorima, Zakon o finansiranju političkih aktivnosti kaže da maksimalna vrednost godišnje donacije nekog pojednica za finansiranje izborne kampanje iznosi najviše 10 prosečnih mesečnih zarada, dok je u slučaju pravnih lica taj iznos najviše 30 prosečnih mesečnih zarada.

Političke stranke smatraju da novac koji im je na raspolaganju nije dovoljan da se na pravi način predstave građanima, ali su veća nego što su bila ranije.

Demokratska stranka Srbije, Ivica Dacic Foto: Tanjug/Rade Prelić

Cene oglašavanja uvećane 100 odsto, tvrde u koaliciji NADA

Direktor kampanje Srpske koalicije NADA Uroš Janković kaže za Telegraf.rs da sredstva nisu dovoljna da bi u kampanji, kako kaže, mogli da pariraju strankama na vlasti, ali je saglasan da su veća nego za prethodne izbore.

- Potrošićemo ih u skladu sa procenom gde će ona biti najsvrsishodnija u odnosu na poruke koje želimo da pošaljemo - rekao je Janković.

On tvrdi da se cena oglašavanja takođe povećala i da je strankama sve skupo, ipak, kako kaže, najskuplje su sekunde na televizijama.

- Cene su uvećane za 100 odsto i na našu žalost moći ćemo svega jedan mali deo sebi da priuštimo - rekao je Janković.

Kako kaže, koalicija NADA će najviše novca utrošiti na bilborde, tv spotove i reklamni materijal, dok će terensku kampanju raditi aktivisti pa će ona biti najplodonosnija, ali isto tako i najjeftinija.

Direktor Socijalističke partije Srbije Đorđe Čabarkapa rekao je za Telegraf.rs da će oni kampanju finansirati iz sopstvenih sredstava i iz budžeta.

- Imaćemo bilborde, reklame na televizijama i portalima. Sredstva iz budžeta očekujemo kada se proglase konačni rezultati - naveo je Čabarkapa.

SEDNICA SKUPSTINA SRBIJA Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Za kršenje Zakona o finansiranju političkih aktivnosti kazne i do milion dinara

Stranke će, inače, prema novom Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti koji je stupio na snagu 8. februara biti u obavezi da u toku izborne kampanje Agenciji za sprečavanje korupcije u propisanom roku, podnose preliminarni izveštaj, koji se objavljuje na veb-sajtu.

Uvedene su i prekršajne sankcije za zabrane koje su propisane ovim zakonom, pa je tako za političke stranke za lakše povrede Zakona propisana novčana kazna u iznosu od 100.000 do 1.000.000 dinara, a za odgovorna lica u iznosu od 20.000 do 100.000 dinara.

Za teže povrede zakona za političke stranke propisana je novčana kazna od 200.000 do 2.000.000 dinara, dok je za odgovorna lica u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    9. mart 2022 | 09:41

    Bruka i sramota nasta trošimo pare

  • Вукоје Мазић

    9. mart 2022 | 09:41

    Оставите буџет на миру, дајте болесној деци!!!

  • Boban

    9. mart 2022 | 10:34

    Ima se para na bacanje na gluposti za bolesnu decu skupljamo novac preko sms poruka...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA